Örtagubben Kamomill har en aromatisk doft och en milt bitter smak som många uppskattar. Kamomill är en välbekant blomma i den svenska floran, och en vanlig ört att använda i örtteer.
Kamomill är en ettårig, aromatiskt doftande ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Blomkorgarna är prästkragelika och sitter på långa skaft. Kamomill blommar från juni till oktober. Utbredning. Kamomill är ett ogräs som förekommer tämligen allmänt upp till Gästrikland. Ursprungligen hör den hemma i södra och östra Europa men är numera spridd i nästan hela Europa, såväl som i Kanada och USA. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus plantarum 1658, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).
Tillredning: Häll 2,5 dl kokande vatten över 1-2 tsk ört och låt dra i 5-10 min beroende på önskad smakstyrka. Viktigt! Förvaras torrt och mörkt.
Örtagubbens egna örter kommer huvudsakligen från utvalda ekologiska odlare i Europa.