Svartkummin eller Nigella frön som de ibland kallas är en ettårig växt som odlas för sina kryddiga, små svarta fröns skull. Den har traditionellt använts i Mellanöstern och Centralasien som krydda och ingår ofta i husapoteket!
Främst brukar den användas vid matsmältningsproblem men även för att stimulera mjölkproduktionen hos ammanda kvinnor.
Fröna används oftast hela och för att smaken ska komma fram hettas de snabbt upp i stekpannan. Används mest till för att smaksätta grönsaksrätter, aubergine, pumpa och squasch men också till fisk, lamm och som ströfrön på bakverk och i bröd.
Tips! Rosta svartkummin-, spiskummin- och fänkålsfrön och bjud på dem efter maten - speciellt efter kålrätter, kött och annnan svårsmält mat, detta kan hjälpa mot Uppblåst mage. Av fröna utvinns en vegetabilisk olja rik på omega 3 fettsyror och eterisk olja. Försvaras torrt och mörkt.
Ingredienser Nigella sativa frö