Den ursprungliga och "riktiga" kanelen från Sri Lanka populärt kallad Ceylonkanel.
Kanelens namn härstammar från det italienska canella, som betyder litet rör. Det lilla röret betecknar så klart formen på barkbitarna från kanelträdet som rullar ihop sig när de torkar. Nu är det inte så att italienarna är de största konsumenterna av kanel. Snarare är det mexikanerna, som gärna blandar kanelen med choklad. Men även i mellanöstern används kanelen flitigt, i allt från kyckling- och lammrätter till sötsaker och drycker. Amerikanarna föredrar emellertid kanelen i sina frukostflingor. Sitt ursprung har kanelen dock längre bort, nämligen i Sydostasien.
Den typen av kanel som går under det latinska namnet Cinnamomum verum, ”sann kanel” - som också anses vara just den ursprungliga kanelen - har sina rötter på Sri Lanka. Den är ljusare i färgen (och dyrare) än en av de i butikerna vanligare indonesiska kanelen, Cinnamomum burmannii, eller den kinesiska kassiakanelen, Cinnamomum aromaticum. Dessutom innehåller ceylonkanelen, Cinnamomum zeylanicum (vilket är samma som verum), mycket låga halter av cumarin, den toxinen som finns i övriga kanelsorter. De lankesiska kanelstängerna är spröda, då barken utgörs av flera tunna lager. Av dessa stänger kan du göra ditt eget pulver. Övriga sorter är mer hårda och grova, och ger inte efter för en mindre kaffekvarn. Denna variant av lankesisk kanel som vi erbjuder här är emellertid redan finmald!
För fullständig information om innehåll o ev allergener osv se extra bild
Sortimentet strävar också efter att introducera nya arter av råvaran som inte finns tillgänglig på marknaden än.