Örtagubben Fläderblom är utmärkt som doft- eller smaksättare och till en kopp fläderblomste. Fläder är uppskattad för sin friska smak och är flitigt använt i såväl kalla som varma drycker och efterrätter. Du kan även krydda andra livsmedel med fläderblom eller använda som ljuvlig doftsättare i en potpurri tillsammans med andra örter och växter. Förvaras torrt och mörkt.
Fläder är en stor buske eller litet träd som kan bli ända upp till fem meter hög. Fläder blommar i juni-juli. Utbredning. Fläder anses som ursprunglig i den svenska floran, men har också odlats sedan gammalt. Den förekommer främst i södra Sverige, men kan odlas långt upp i landet. Första fynduppgift är från 1600-talet men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920). Användning. Fläder odlas ofta som prydnadsbuske. Av blommorna, men även av frukterna, kan man göra flädersaft. Fläder hade förr stort anseende som läkeväxt. Man utnyttjade främst blommor och frukter, men även blad och innerbark användes. Frukterna kunde också användas för färgning. Detta är Örtagubbens eget varumärke. Örtagubbens egna örter kommer huvudsakligen från utvalda ekologiska odlare i Europa.
Tillredning: Kan användas som krydda till brödbak, matlagning och som smaksättning till örtte. Tillredning: 1-2 teskedar fänkålsfrö per tekopp och låt dra 5-10 minuter. Viktigt! Förvaras torrt och mörkt.
Örtagubbens egna örter kommer huvudsakligen från utvalda ekologiska odlare i Europa.